El bloc de notes

Recomanacions musicals de tota mena, majoritàriament de clàssica

1.12.05

Gershwin amb sabor a jazz

Aquest 1 de desembre ha tingut lloc a L'Auditori de Barcelona la presentació mundial de l'últim disc de Michel Camilo, 'Rhapsody in blue'. Es tracta de l'enregistrament fet el passat mes de febrer al costat de l'OBC, dirigida pel seu titular Ernest Martínez Izquierdo. El CD conté la Rhapsody in blue, el Concert en Fa i el Preludi núm. 2. El segell que ho edita és Telarc -un dels més prestigiosos del món del jazz-, que es destaca especialment per la qualitat sonora de les seves gravacions. L'OBC és la primera orquestra espanyola que grava per aquesta discogràfica.

A la presentació a Barcelona van ser-hi el mateix Camilo, Ernest Martínez Izquierdo, Joan Oller (director general de L'Auditori) i Joan Anton Cararach (director artístic del 37è Festival de Jazz de BCN). El disc surt al mercat aprofitant la gira que el pianista dominicà fa aquests dies per diverses ciutats del sud d'Europa, que inclou, a banda de la capital catalana, concerts en solitari a Lisboa, Roma i Madrid. A la resta del món el CD es posarà a la venda a partir del mes de febrer.

Aquesta és, a més, la primera vegada que la discogràfica nord-americana presenta una novetat més enllà de les seves fronteres. Michel Camilo va confessar que de Gershwin, com també de Ravel, el que més admira és la seva flexibilitat: "Gershwin és un pont entre el jazz, la música clàssica i la música popular nord-americana". Igualment, destacava que aquestes versions gravades amb l'OBC tenen un sabor molt jazzístic i recordava que a la partitura original per a piano sol de la Rhapsody in blue (F. Grofé va fer una orquestració posterior) hi apareixia la paraula jazzie, que va desaparèixer en la versió orquestral. El disc acaba amb un bis, el Preludi per a piano sol núm. 2 de Gershwin. Segons Camilo "aquest va ser l'únic moment on vaig poder improvisar".

Tant el Concert com la Rhapsody s'han gravat amb una gran orquestra simfònica formada per 90 músics. El músic dominicà va remarcar que per a ell "va ser un somni gravar amb una gran orquestra i una sala meravellosa". També va confessar-se un enamorat de l'acústica de L'Auditori. En la mateixa presentació es va anunciar que la temporada que ve Michel Camilo oferirà tres concerts amb l'OBC amb la Rhapsody in blue i el Concert en Sol de Ravel.