El bloc de notes
Recomanacions musicals de tota mena, majoritàriament de clàssica
Adéu a Malcolm Arnold
El compositor anglès Malcolm Arnold va morir dissabte, 23 de setembre, a Norfolk (Regne Unit), degut a una malaltia de tipus pulmonar. Tenia 84 anys. Arnold, que va estudiar trompeta influït per la figura de Louis Armstrong va començar com a intèrpret d'aquest instrument en diverses orquestres angleses. Posteriorment va dedicar-se a la composició destacant especialment en la faceta d'orquestrador. De caràcter controvertit i amb forts transtorns psiquiàtrics, la crítica va considerar Arnold com a continuador de l'estil de Richard Strauss, Dmitri Xostakòvitx o Aaron Copland. Va deixar de compondre l'any 1990.De la seva producció destaquen especialment les gairebé 120 bandes sonores que va compondre per les quals va obtenir el més gran reconeixement, com l'Òscar que va rebre per El pont sobre el riu Kwai. Ell, però, va voler ser considerat sempre sobretot com a compositor de música formal. En aquest sentit destaquen les 9 simfonies i una vintena de concerts per a tot tipus d'instruments. La seva producció clàssica arriba als 142 opus.
Cicle Xostakòvitx a la Filmoteca
Des del 22 de setembre i fins a l'1 d'octubre, la seu barcelonina de la Filmoteca de Catalunya ret el seu particular homenatge del compositor rus Dmitri Xostakòvitx en el centenari del seu naixement . Es tracta d'un cicle de nou pel·lícules que porten música d'aquest autor.
Aquesta és la relació de títols i la data de projecció:
La nova Babilònia. Grigorij Kozintsev, Leonid Trauberg, 1929. URSS. Muda, amb rètols en català.
22 setembre
Eyes Wide Shut. Stanley Kubrick, 1999. Gran Bretanya-EUA. VOSE
22 i 23 setembre
Testimoni. Tony Palmer, 1987. Gran Bretanya. VOSC
24 setembre
Sonata para viola. Aleksandr Sokurov, 1988. URSS VOSE
25 setembre
El cuirassat Potemkin. Serguej M. Eisenstein, 1925. URSS. Muda, còpia sonoritzada amb rètols en català.
26 setembre
Entusiasme: simfonia de Donbass. Dziga Vertov, 1931. URSS. VOSC
27 setembre
El cant dels rius. Joris Ivens, 1954. RDA. VOSC
28 setembre
El rey Lear. Grigorij Kozintsev, 1970. URSS. VOSE
29 setembre
Hamlet. Grigorij Kozintsev, 1964. URSS. VOSC
1 octubre
La seu barcelonina de la Filmoteca és a l'Avinguda de Sarrià núm. 33.
Tel. 93 410 75 90
Schoenberg a Barcelona
Des del 8 de setembre i fins a l'1 d'octubre l'edifici de La Pedrera acull l'exposició Schoenberg-Barcelona coincidint amb l'any del 75è aniversari de la vinguda del compositor austríac a la capital catalana. El comissari n'ha estat el compositor Benet Casablancas, bon coneixedor de la música d'aquest període. Es tracta d'una exposició de petit format que inclou curiositats com ara un joc d'escacs de caràcter antibel·licista inventat pel compositor, algunes de les seves pintures, partitures, la projecció de filmacions on hi apareix el músic i un espai audiovisual on dotze personatges opinen sobre ell. Així mateix, del 14 al 16 de setembre tindrà lloc un Simposi Internacional sobre Schoenberg que portarà a Barcelona la filla del compositor, Núria Schoenberg Nono.L'entrada és gratuïta i es pot visitar, de dilluns a diumenge, de 10 del matí a 8 del vespre.