El bloc de notes

Recomanacions musicals de tota mena, majoritàriament de clàssica

11.6.06

Barcelona i la música

La col·lecció de llibres "Barcelona. Una ciudad de Vanguardia" que el diari La Vanguardia publica des de fa un parell de mesos, dedica el 16è volum als fets musicals relacionats amb Barcelona més destacables d'aquests últims 125 anys. El llibre es titula "Pentagrama barcelonés" i el firma Jorge de Persia, crític musical del mateix diari. Hi podem trobar articles com el que Santiago Rusiñol va dedicar-li a Satie el 1891, el que Felip Pedrell va fer sobre Isaac Albéniz el 1909 o un que Francesc Viñas dedica al mateix Pedrell el 1911, entre d'altres. També hi ha crítiques de concerts i òperes diverses. Destaca igualment la presència de compositors com Mompou, Homs o Montsalvatge en la seva vessant d'articulistes.

A banda de la clàssica, al "Pentagrama barcelonés" hi tenen cabuda altres músiques com ara la Nova Cançó, el tango, la sardana, el pop, el rock o la música electrònica. Remarcables són també els escrits d'Albert Mallofré sobre el jazz i la música popular, i altres de Roger Alier, Xavier Antich i el mateix Jorge de Persia.

El llibre té un centenar de pàgines amb nombroses fotografies. El preu és de 1,95 euros i sortirà a la venda als quioscos aquest dimarts, 13 de juny.